Loonbedrijf Zeijerveld

Tel. 0592-291362                

rooien

Bieten rooien
Voor het rooien van suikerbieten maakt Loonbedrijf Zeijerveld gebruik van een Grimme Maxtron 620 rooimachine.
De machine is uitgevoerd met het zogenaamde ''Inline Systeem'' op de ontbladeraar. Dit wil zeggen dat het gehakselde blad perfect wordt verdeeld over het land, hetgeen de omstandigheden voor het telen van een volgvrucht ideaal maakt. Voor het koppen is de machine voorzien van 7 grote tastwielen met drukcilinders die direct en exact werken als diepteregeling voor de opname-unit. Door de traploze belasting of ontlasting is het mogelijk om onder alle omstandigheden de optimale rooidiepte te behouden. Ook wanneer de bieten onderling zeer verschillend van hoogte zijn worden ze zeer nauwkeurig gekopt, teneinde zo min mogelijk verlies te realiseren. Ook als de bieten niet perfect in het midden van de rij staan kunnen ze perfect en zonder verlies gerooid worden met behulp van de automatische zijdelingse verstelling van 40 mm. De rijafhankelijk aangedreven rooiwielen met voorloop lichten de bieten actief en productvriendelijk uit de grond, zonder extra grond tegen de biet aan te drukken, teneinde onnodig veel grond mee te rooien.
De reinigingsintensiviteit kan vanuit de cabine traploos geregeld worden zodat aan iedere situatie een passende reiniging gekoppeld kan worden. Door de combinatie van een zeefband en opvoerband worden de bieten gedraaid en per stuk ontdaan van aanhangende grond of bladresten.
Na het reinigen worden de bieten in de bunker afgevoerd. De bunker vulband is uitgevoerd met sensoren en versteld zichzelf waardoor kleine valhoogtes en productvriendelijkheid gerealiseerd worden.
De rooimachine staat voor op een stel brede rupsen (890 mm x 2000 mm) en achter op twee aangedreven wielen (900/60 R32). Het contactoppervlak van de rupsen is ongeveer twee keer zo groot als van een standaard rooimachine op wielen. Dit resulteert in een vermindering van de bodemverdichting. Doordat de achterwielen binnen het spoor van de rupsen lopen wordt de bodem gelijkmatig aangedrukt. De achterwielen kunnen met behulp van een draaikrans 70 graden draaien waardoor de machine extreem wendbaar wordt en onnodig draaien en steken (= extra bodemverdichting) wordt voorkomen. De aandrijfassen zijn voorzien van ASR (anti-slip-regeling) om structuurbederf te voorkomen.

Loonbedrijf Zeijerveld kan tevens voor transport van de suikerbieten zorgen doormiddel van een trekker met 18 tons kipper.

Aardappels rooien
Loonbedrijf Zeijerveld rooit aardappels met een AVR Spirit 6200 verstekbunkerrooier. Het voordeel van verstekrooien is dat er minder druk op de ruggen wordt uitgeoefend en er ontstaat minder kluitvorming rond de nog te rooien ruggen. Een ander voordeel is dat er met een trekker op brede wielen gerooid kan worden waardoor minder kans op insporing bestaat en bodemverdichting wordt beperkt. De rooimachine zelf staat op brede banden van 80 cm om de grond zo netjes mogelijk achter te laten.
Onderweg naar de bunker worden de aardappels met de grootste zorg getransporteerd: dubbelnok zeefmatten, PUR aandrijfwielen, geen meenemers tussen loof- en zeefmat, brede egelbanden voor een zachte reiniging en ook heel belangrijk: slechts twee richtingsveranderingen voor de aardappelen vanuit de grond naar de bunker.
De rooimachine beschikt over een ruime zes tons bunker die tijdens het rooien gelost kan worden, hetgeen een enorme capaciteitsverhoging oplevert. Met behulp van wielbesturing onder de machine kan op de wendakker weer snel voor de ruggen gestuurd worden en kan het rooien spoedig hervat worden.

Voor aan de trekker hangt een klepelbak waarmee het loof in dezelfde werkgang tijdens het rooien geklapt kan worden.

foto's
Voor het rooien van uw gewassen bent u bij Loonbedrijf Zeijerveld aan het juiste adres!

Neem voor meer informatie contact op

Tel. 0592-291362